Monday, April 4, 2011

ordinary girl

every kids in this world always wanted their parents to give them the best.mostly,kids nowadays senang nak dapat apa sahaja from their parents 'papa,nak kasut baru tau,nak handphone model baru keluar tu 1 and nak ipad ok pa,buy for me ekk paa.please' 'ok syg,nanti papa belikan'
tapi ni lain pulak kisahnya tentang seorang budak ni.'ayah,nak duit,nak kena bayar yuran.dah lama sangat tangguh' 'nanti ayah bagi'....sebulan lepas perbualan tersebut si anak meminta lagi 'ayah,dah ada ke rm180 untuk bayar yuran tu?' si ayah hanya tersenyum kepada anaknya tanpa memberi kan jawapan yang pasti.si anak berasa malu kepada rakan rakannya yang lain.si anak cuba sedaya upaya mencari duit dengan hasil titik peluhnya sendiri yang sepatutnya menjadi tanggungan si ayah.
tidakkah si ayah berasa malu kepada dirinya sendiri?
tidakkah si ayah terasa ingin berusaha sedaya mungkin dan berkorban demi anak anak dan keluarganya?
apalah nasib si anak.sepatutnya tanggungjawab si anak hanyalah untuk belajar di usia sebegitu muda.
mahu ditegur si ayah,si anak merasa serba salah.buntu fikiran budak itu!
sampai bila si ayah akan terus berdiam diri.sedangkan anak orang lain pada masa masa cuti,mereka bergembira di luar negara,beriang ria di taman tema,bergurau senda bersama keluarga.tetapi si anak ini,pada masa cuti,sibuk mencari duit poket! tak guna punya si ayah.selepas si anak mendapat habuannya,adakah patut si ayah yan meminta minta wang hasil anaknya itu?apalah nasib keluarga itu.
si emaknya pula,,keluar bekerja di waktu pagi.berpendapatan kurang jika nak dibandingkan perbelanjaan mereka sekeluarga.dipendekkan cerita,si emak pula yang menanggung keluarga itu.ketika si emak keluar bekerja selepas subuh,si ayah masih lagi berdengkur.
inilah yang dikatakan pengorbanan dan sayang nya seorang emak terhadap anak2 mereka.bukan setakat kerja pagi balik tengahari saja.disambung pula kerjanya dengan berniaga sejurus pulang dari kerjanya disiang hari.berniaga untuk menampung perbelanjaan harian.bersusah payah,membanting tulang untuk mencuba melaksanakan permintaan anak anaknya agar hidup si anak tidaklah kesempitan.YA ALLAH,engkau berilah kekuatan fizikal dan mental terhadap si emak yang bersusah payah menyara keluarganya.engkau berkatilah rezeki si emak.engkau permudahkan lah urusan si emak itu YA ALLAH.sesungguhnya Engkau MAHA BERKUASA.Amiin.
Tidak cukup hanya dengan menampung perbelanjaan harian,makan minum anak2 nya sahaja,malah sewa rumah,segala bil api,air maknenek semua dilunaskan oleh si emak.
si ayah hanya tahu menghabiskan sisa hidupnya melakukan kerja yang tidak menampakkan hasil.
apalah rasanya hidup anak anak yang segala perbelanjaan mereka ditampung si papa.alangkah bahagia hidup mereka tanpa perlu meminta minta.
doaku : YA ALLAH,ENGKAU TABAHKAN LAH HATI SI ANAK DAN SI EMAK.ENGAKU BUKA KAN LAH PINTU HATI SI AYAH UNTUK KEMBALI KEPADA TANGGUNGJAWABNYA SEBAGAI SEORANG INSAN YANG BERGELAR KETUA KELUARGA. 

2 comments:

  1. cite ke betul2 ni ?
    btw dah folow awk , rjin2 nnti folow la blik ye :)

    ReplyDelete